lørdag 9. mars 2013

Øyriket går under


Storbritannias statsminister David Cameron holdt nylig en glitrende tale om landets ønske om å holde folkeavstemning i 2017 om hvorvidt britene skal være en del av Europa eller ikke, etter at de har re-forhandlet avtalene med Europa. Cameron vil vinne tid med dette.

Men Cameron får nok desseverre ikke den pustepausen han vil ha. Ting skjer fort i Europa nu på grunn av ustabiliteten knyttet til økonomi, arbeidsløshet, sosial uro osv. 

Midt oppi alt elendigheten kommer så Cameron og tror at Europa vil forhandle med ham om endringer i vilkårene. Europa-prosjektet kan ikke ha sånne oppviglere som Cameron i sin midte. Hvis britene skal få sin vilje igjennom, vil det ha smitteeffekt. Andre vil også kreve re-forhandlinger.  

Cameron driver et høyt spill, og hans tale er en stor trussel for hele Europa-prosjektet. Utfordringen for Europa er å få til en rask integrering med overgivelse av nasjonal selvråderett til Brüssel og Berlin/Roma. Uten dette vil selve euroen stå i fare for å kollapse. Sånn sett kom Cameron's tale som et tykt hår i suppen for Europa. 

Nu blir Europa tvunget til vise styrke i denne saken. De har ikke noe valg. Enten går Europa-prosjektet under, eller så går Storbritannia under. Cameron har  trengt Europa opp i et hjørne. Vi kommer til å se kraftige og raske trekk fra Brüssel/Berlin/Roma mot Camerons oppvigleri. Øyriket er med andre ord dømt til å gå under.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar