lørdag 9. mars 2013

Blir USA selvforsynt med olje?


Flere ganger i det siste har jeg lest at USA snart blir uavhengig av olje og gass fra Midt-Østen og andre skumle områder. Man er klar til storstilt utvinning av bl a skiferolje og -gass. Mange hjerte gleder seg over sånne nyheter. 


Men er det grunn til å glede seg? Forholdet er nemlig det at utvinning av den type olje og gass krever enorme mengder med vann. Og er det en ressurs USA for tiden er i beit for, så er det nettopp ferskvann.
 
Til en skiferoljebrønn kan det gå med så mye som 250 millioner liter vann. Sammen med dette vannet brukes det rundt 200 forskjellige kjemikalier. Grunnvannsreservoarene står i fare for å tømmes og i tillegg forurenses. USA blir nok dessverre ikke selvforsynt med olje, for de vil trenge vannet til matproduksjon. 

Langvarig tørke i USA har også ført til at varetransport  på Mississippi med sideelver er blitt kraftig fordyret fordi vannstanden har sunket minst 4-5 meter.  Og det samme skjer i de store sjøene (Huron, Michigan, Superior, Erie og Ontario) hvor vannstanden har sunket 75 cm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar