mandag 1. april 2013

Kryssord og befolkningseksplosjonen


Befolkningseksplosjonen i verden skaper problemer også for oss kryssordløsere.  Jeg har investert  i tykke kryssordbøker for å klare de litt v vanskeligere kryssordoppgavene.

Befolkningsøkningen i verden er for tiden på rundt 85 millioner pr år, og øker såkalt eksponensielt. Det vil si at doblingen går raskere og raskere hvis ikke store katastrofer klare å redusere antallet.  

Dette betyr  en tilvekst på antall nye byer i verden på 135 av Oslos størrelse eller 1135 av Tromsøs størrelse.  Ikke rart at kryssordbøkene ikke klarer å holde oss kryssordløsere ajour til enhver tid.  

Befolkningen har økt slik i verden: 
  • For 2000 år siden: 170 millioner
  • År 1400: 350 millioner
  • År 1840: 1 milliard
  • År 1930: 2 milliarder
  • År 1960: 6 milliarder
  • År 2012: 7 milliarder

Man antar at folketallet vil være 8 milliarder i 2030 og 9,3 milliarder i 2050. 
 
Men dette burde selvsagt  også gi grunn til ettertanke, ikke bare for kryssordløsere. Alle disse nye byene skal ha vann- og avløpssystemer,  tilførsel av mat, skoler og helsestell og alt det andre som trenges i en by. Og dette i en tid hvor alle naturressursene  i praksis  er på hell. 
 
Her i Norge burde vi brukt svært mange av oljemilliardene våre til å strekke ut oljealderen i tid, det vil si forskning på lagring av elektrisistet, utvikling av alternativ energi  og hvordan utnytte hele vår natur til mer og mer kortreist mat.  Og ikke minst dette: Hvordan klare seg i en verden uten olje?

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar