søndag 25. mai 2014

Putin: -Takk for sist, Vesten!


Vesten sier at Putin ikke har internasjonal legitimitet i det han foretar seg på Krim. Men han  lot i det minste folket på Krim si sin mening gjennom såkalt demokratisk valg. I prinsippet sa han: -La folkets vil skje, ikke min! Og folket sa sin mening. (Foto: Wikimedia Commons)

For tre-fire år siden ble det holdt folkeavstemning i Syd-Sudan om løsrivelse fra Sudan. I den anledning sa president Obama at avstemningen  inspirerte verden og at den var "en hyllest  til stå-på-viljen til det syd-sudanesiske folk og dets ledere når de skal skape en bedre fremtid.” Hva skiller Syd-Sudan fra Krim? Ingenting. Obama og mange i Vesten mente at avstemningen i Syd-Sudan var i samsvar med folkeretten. Det samme hevder Putin for Krim.  

På 1990-tallet lot USA  bomber regne over Serbia i en aksjon som  var iscenesatt fra Berlin og Roma.  Det ble gjort for at Kosovo og andre stater skulle kunne løsrive seg fra Jugoslavia og bane vei for EU (dvs Berlin) til Middelhavet.  Den gangen mente vestlige ledere at  ødeleggelsen av Serbia ikke trengte behandling f eks i FN's sikkerhetsråd hvor Russland er med.  

Putin sier at tilfellet  Kosovo  var identisk med dagens situasjon på Krim. Vesten var enige om Kosovos løsrivelse fra Serbia. Nøyaktig det samme skjer på Krim nå. Putin hevder at det er fullt lovlig og trenger ikke tillatelse fra myndighetene i Kiev.  Akkurat som på Balkan den gangen.  

Jeg regner med at Russlands annektering av  Krim ikke kan gjøres om så lenge USA er svak og eliten i Berlin/Brüssel/Roma enda ikke har funnet ut  hvordan de skal skape den sterke indre kjerne i Europa. Men inntil videre gjør Putin som han vil mens Vesten truer med stakkarslige sanksjoner. 

Så langt er det klart at Putin utnytter Vestens svakhet til sin fordel. Og i forhold til internasjonal lov er han på trygg grunn siden han kan vise til mange tilfeller hvor den ene og den andre i Vesten har kunnet gå inn i land etter land, ofte med liten ryggdekning i internasjonal lov. Vesten møter seg selv i døren.
Men Putin vet nok innerst inne at et sterkt Europa vil reise seg og bli en skremmende brikke i det nye geopolitiske dramaet. Kanskje må det enda en uventet hendelse til, en hendelse av katastrofal karakter, for at Europa skal tvinges til å forene seg politisk og militært - blitzschnell.  Det er vel for å møte dette Europa at han er i ferd med å inngå en pakt både med Kina og India, verdens to folkerikeste stater.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar