onsdag 3. april 2013

Det "evige" Tysklands-spørsmålet


Det tyske riksvåpen.
(Foto: Wikimedia Commons)
Det er interessant å følge med i tysk presse når det gjelder Tysklands forhold til 2. verdenskrig og nazismen. I Spiegel-Online nylig har den kjente spaltisten Jakob Augstein en interessant analyse av det "evige" Tysklands-spørsmålet.

Augstein sier at man skal merke seg hva den tidligere lederen i Euro-gruppen, Jean-Claude Juncker, sa: -Alle som tror at det evige spørsmålet om krig og fred i Europa er stedt  til hvile for godt, gjør kanskje en monumental feilvurdering. Demonene er ikke blitt forvist; de bare sover".  

Var det ikke det Otto Nilsen sang om: "He's dead, but he won't lie down". 

-Dramaet omkring Kypros har vist at eurosone-krisen utvikler seg til en  debatt om Tysklands hegemoni i Europa, sier Augstein. -På overflaten ser det ut som om Merkel og (finansminister) Schäuble arbeider med å stabilisere økonomien. Men i virkeligheten er de i ferd med å binde andre nasjoner med gjeldens lenker. 

I samme artikkel sier Jakob Augstein også at "akkurat som to ganger tidligere i vår nylige historie faller tyskerne dypere og dypere i konflikt med sine naboer, uansett kostnad. Det er en vei som lett kan føre til frykt for tysk politisk hegemoni på kontinentet. Merkels tanker om europeisk integrering er ganske enkelt at Europa burde bøye seg for Tysklands politiske vilje". 

Det falt meg i hu hva Margareth Thatcher sa om hele Europa-prosjektet: -Til slutt vil dere oppdage at dere ikke vil klare å binde Tyskland til Europa, men dere binder Europa til Tyskland.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar