fredag 29. mars 2013

Lignelser så folk IKKE skulle omvende seg?


Jeg husker at jeg lærte på skolen, og senere også for så vidt, at Jesus talte i lignelser for at folk skulle forstå budskapet bedre. Men...

Men i dag snublet jeg over dette skriftstedet som handler om lignelser: 
 
Og han (Jesus) sa til dem: Eder er Guds rikes hemmelighet gitt, men til hine som er utenfor, sies det alt sammen i lignelser, forat de skal se og se og ikke skjelne, og høre og høre og ikke forstå, forat de ikke skal omvende sig og få forlatelse.
Er det noen som kan forklare dette mystiske skriftstedet i Markus 4,11? Det sier jo vitterlig at Jesus talte i lignelser for at folk IKKE  skulle forstå.

3 kommentarer:

  1. Jeg er et Jehovas vitne. Jesus talte til folket i lignelser, men han måtte forklare lignelsene for disiplene sine og folk som spurte ham om hva lignelsene betydde. Det var mange som kom til tro på Jesus selv om de fleste ikke ville høre. Slik er det også i dag, mange får høre ordet, men har ordet noen virkning på dem? angrer de sine synder og omvender seg til Jehova Gud og blir en disippel av Jesus Kristus? Mange gjør det og det er gledelig å se.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis du leser Markus 4,11 på nytt, ser du at Jesus brukte lignelser overfor folket forat de IKKE skulle forstå. Det var jo derfor han måtte forklare lignelsene for disiplene slik at de skulle forstå. Heldigvis ble forklaringene nedtegnet. Men Jesus ville ikke at hans samtid skulle fortså alt. Et myterium. Olav

      Slett
  2. Det er vel ingen som fullt ut kan forklare hvorfor Jesus gjorde dette. Det står flere steder i det nye testamentet at evangeliet (nyheten om Jesus) er en hemmelighet som er skjult, men som blir åpenbart ved troen på Jesus. Aril Edvartsen fulgte et prinsipp om at "skrift forklarer skrift", ved at man ser skriftsteder i sammenheng med andre. I forhold til dette skriftstedet kan kanskje 1.Kor 1, 18-31 si noe?

    Guds og menneskers visdom
    18 For ordet om korset er dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det Guds kraft. 19 Det står jo skrevet:
    Jeg vil ødelegge de vises visdom,
    og de klokes klokskap vil jeg gjøre til intet.
    20 Hvor er da de vise, hvor er de skriftlærde, hvor er denne verdens kloke hoder? Har ikke Gud vist at verdens visdom er dårskap? 21 For da verden ikke brukte visdommen til å kjenne Gud i hans visdom, besluttet Gud å frelse dem som tror, ved den dårskapen som vi forkynner. 22 For jøder spør etter tegn, og grekere søker visdom, 23 men vi forkynner en korsfestet Kristus. Han er en snublestein for jøder og dårskap for hedninger, 24 men for dem som er kalt, både jøder og grekere, er Kristus Guds kraft og Guds visdom. 25 For Guds dårskap er visere enn menneskene, og Guds svakhet er sterkere enn menneskene.
    26 Se på dere selv, søsken, dere som ble kalt: ikke mange vise etter menneskelige mål og ikke mange med makt eller av fornem slekt. 27 Men det som i verdens øyne er dårskap, det utvalgte Gud for å gjøre de vise til skamme, og det som i verdens øyne er svakt, det utvalgte Gud for å gjøre det sterke til skamme. 28 Ja, det som i verdens øyne står lavt, det som blir foraktet, det som ikke er noe, det utvalgte Gud for å gjøre til intet det som er noe, 29 for at ingen mennesker skal ha noe å være stolt av overfor Gud. 30 Dere er hans verk i Kristus Jesus, han som er blitt vår visdom fra Gud, vår rettferdighet, helliggjørelse og forløsning, 31 for at den som er stolt, skal være stolt av Herren, slik det står skrevet.

    SvarSlett