torsdag 14. mars 2013

Nye allianser i Midt-Østen


-Et handlingslammet verdenssamfunn gjør nok et forsøk på å skape bevegelse i den fastlåste Syria-konflikten, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Han sier også at det ser dystert ut.


USA ødela maktbalansen
Men Vesten, og kanskje særlig USA, har jo selv bidratt sterkt til dette ved å knuse de to som tross alt maktet å skape en slags maktbalanse sammen med Vesten. Jeg tenker på oberst Khadaffi i Libya og og president Mubarak i Egypt De klarte å holde de islamistiske kreftene i sjak.  USA har skapt et maktvakuum i Midt-Østen/Nord-Afrika. 

Geopolitiske endringer
Stridighetene i  Syria og ellers i Midt-Østen vil føre til enorme geopolitiske endringer. Med USA de facto ute av området, vil Tyskland posisjonere seg i området. Det blir nok tyskerne  som kommer med de forløsende ord og handlinger som vil skape kortvarig fred.  

Tyske stridsvogner
Jeg synes å se konturene av en ny allianse mellom EU  og såkalt moderate muslimske land.  EU, med Tyskland i spissen, posisjonerer seg i det stille i Midt-Østen. Det er vel ikke uten grunn man leser at Saudi Arabia ønsker å kjøpe inntil 800 Leopard stridsvogner fra Tyskland. Denne alliansebyggingen  vil få konsekvenser for maktbalansen i verden. 

Pave Benedicts pilgrimsreise
til Libanon i midten av september var neppe tilfeldig rent tidsmessig. Paven uttrykte sterk bekymring for de hårdt prøvede kristne i Midt-Østen.  Samtidig kritiserte han  Egypt og Libya som allerede er havnet i den radikale islamistiske leir som styres av Iran.  

Tysk våpenhandel med Midt-Østen
Over mange år har vi sett at Berlin har økt sin handel med våpen i land som Kuwait, Saudi Arabia, Jordan, Libanon, Tyrkia og Gulf-statene.  Emiren av Kuwait har lenge ønsket å styrke båndene både til Berlin og Vatikanet. Og jeg husker at Thyssen-Krupp inngikk en stor våpenavtale med De Forente Arabiske Emirater for etpartre år siden. I tillegg vet vi at Tyskland har forsynt Bahrain med våpen i flere tiår. 

Ny allianse
For meg ser det altså unektelig ut som om Vatikanet og Berlin i all stillhet bygger en ny allianse. Jeg ser faktisk for meg et langt, sammenhengende  belte med allierte fra Europa i vest, gjennom Tyrkia og Syria, Libanon og Jordan og Saudi-Arabia pluss noen Gulf-stater. Det blir en formidabel allianse som motvekt til Irans fremmarsj.  Jeg tror Irans dominans over Syria er i ferd med å slå sprekker.  

Dårlig nytt for Israel
Men jeg er redd alt dette er dårlig nytt for Israel som da totalt omringes av uvenner, selv om Israel i dag ser på EU/Tyskland som sin frelser.  Egypt vil ut av fredsavtalen med Israel, og Berlins og Vatikanets gamle agenda om å få hånd om de hellige steder i Jerusalem og andre steder i området er ikke død. Tvert om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar