mandag 25. mars 2013

Billig-olje-tiden snart over


Billig-olje-tiden er snart over for alvor. Derfor er det er bemerkelsesverdig at ikke vi som samfunn begynner å innse at det er livsviktig å gjøre noe i forhold til det.  For det er slik at det er de som først ser de enorme samfunnsmessige endringene som vil følge av  dette paradigmeskiftet, som vinner omstillingskampene.

Oljeboring i Arktis er nestsiste skanse. Det er den kostbareste oljen og gassen som nu må til pers. Det er selvsagt fordi lett utvinnbare oljefelter  ikke er oppdaget på mange år. Siste skanse blir vel antagelig Antarktis. 

Det vil ikke hjelpe at miljøaktivister kjemper sin viktige kamp.  Det er vi som samfunn som må innse at et oljebasert  levesett ikke er bærekraftig, og begynne å bruke penger på det som blir bærekraftig i etter-olje-tiden. 

De største endringene
vil  kanskje skje på følgende områder:
1. Den globaliserte verden vil ta slutt etter hvert.
 
2. Flytrafikken vil forsvinne. Med det vil f eks turismen som fenomen forsvinne.
3. Varetransport  på vei vil bli  kostbart og ikke bærekraftig.
4. I en overgangstid blir det mye sosial  uro i verden, som f eks raseopptøyer, religionsbaserte kriger osv. 

Hva er det hensiktsmessig å satse på? 
Forenklet kan man si at det blir nødvendig  å
a) Vinkle utdanningen inn mot en ikke-oljebasert verden siden de som nu begynner på skolen, helt sikkert vil bli voksne uten billig olje. Det blir snakk om en overlevelsespedagogikk.
b) Utvikle såkalt tradisjonskunnskap: Hvordan høste av naturen? Hvordan skaffe seg mat uten olje?  Hvordan holde varmen i et arktisk klima uten billig olje?
c) Satse stort på forskning omkring disse temaene mens vi enda har oljemilliardene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar