lørdag 9. mars 2013

Den nye paven


Vi ble alle overrasket over den populære pave Benedicts varslede avgang.  Det er en gåte at store deler av media (med Der Spiegel i spissen) klarer å fremstille ham som upopulær. Hvilken annen kirkeleder hadde klart å mønstre 200.000 tilhørere til sin avskjedstale? Ingen.  Hvem blir den nye paven? Vi vet jo ikke hva han heter.

Men kanskje kan vi likevel si litt om ham. Både Benedict og hans forgjenger, Johannes Paul, var konservative paver. Begge arbeidet hårdt for å få et konservativt kardinal-kollegium. Derfor er det all grunn til å tro at den nye paven også blir konservativ.

Benedict har ført en kamp for at Europa skal finne tilbake til røttene, dvs de verdiene som Karl den store stod for. Benedict har også  kjempet  mot moralsk relativisme og sekularisering. I flere tiår arbeidet Johannes Paul og Benedict med å utrydde liberalismen fra Vatikanet.

Det er også grunn til å tro at den nye paven vil arbeide for et sterkt Europas forente stater. Av den grunn kan man spekulere over at han enten kan være fra Italia eller Tyskland, eller at han har nære forbindelser med begge disse landene. Men det vil tiden vise….
Finanskrisen har ført til kaos i Europa. Man vet at det er helt nødvendig å forenes. Men der er for tiden ingen  samlende kraft. Limet som skal holde Europa sammen, mangler foreløpig. 

Benedict er en sann eurofil (Europa-venn). Derfor er jeg nokså sikker på at han har lagt grunnlaget for en sterkere rolle for Vatikanet i Europas samling. Vi så også at da sosialisten Hollande kom til makten i Frankrike, distanserte Tyskland seg fra Frankrike. Siden har aksen Berlin-Roma kommet klarere og klarere til syne igjen.
 Vil  vi få se at Vatikanet under den nye paven forener krefter med en sterk stat, slik tilfellet har vært gjennom historien? Europa trenger i alle fall en samlende visjon og ideologi. Jeg har i flere år hevdet  at Europa ikke finner dette andre steder enn i katolisismen. Europa og Vatikanet vil gå inn i fremtiden i et skjebnefelleskap. Men jeg kommer helt sikkert ikke til å like det jeg får se etter hvert, i tilfelle historien gjentar seg...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar