onsdag 27. mars 2013

Alternativ energi?


Nu når oljealderen er på hell, burde man jo ha begynt å tenke på alternative energikilder som kan erstatte oljen.  De mest aktuelle er atomkraft og energi fra solen, vinden og biodrivstoff. Men hvor realistiske er de?

Atomkraft er neppe en fremtidsrettet  energikilde.  Denne gangen ser jeg bort fra at atomkraft er farlig.  Det er nok å se på hva som skjedde i Fukushima i Japan under tsunamien for to år siden. Men saken er den at selv om vi ønsket å bruke mer atomkraft, så er også atomkraftalderen på hell,  av den enkle grunn at det snart ikke finnes uran igjen i verden.
 
Hvor realistisk er det med solcellekraft?  Jeg så  en beregning som konkluderte med at dersom man kunne øke solcellekapasiteten med så mye som 25 prosent pr år de neste 14 årene, ville andelen solcellekraft utgjøre ca en prosent av det totale energibehovet. Og beregningen forutsatte at solen skinte hver dag året rundt! 

Hva med vindkraft? Hvis man ikke raskt  finner alternativ teknologi til dagens, vil produksjonen av vindmøller  stoppe opp av seg selv på grunn av mangel på det sjeldne mineralet neodym. Til vindmøller trengs det nemlig neodym-magneter.  Dessuten kontrollerer Kina mesteparten av verdens neodymforekomster.  

Og utvinningen av neodym fører til enorme natur-ødeleggelser og forurensning.  Les denne engelske artikkelen om  "den grønne revolusjonens" skyggeside som vi hører lite om:
http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1350811/In-China-true-cost-Britains-clean-green-wind-power-experiment-Pollution-disastrous-scale.html



Biodrivstoff er  uaktuelt av den enkle grunn at verden står overfor stor matmangel i tiden fremover.  To av årsakene til dette er vannmangel og slutten på  verdens fosforkilder. Som mange vet, er fosfor  helt nødvendig i kunstgjødselproduksjonen.   Befolkningseksplosjonen tilsier at  folketallet i verden øker med 85 millioner i året, dvs 135 byer på størrelse  med Oslo - eller 1130 byer på Tromsøs størrelse.


Hvis de enkle fakta ovenfor er noenlunde korrekte, er det rart at det ikke satses store summer, mens vi enda har pengene,  på forskning f eks på  lagring av elektrisitet og  matproduksjon uten kunstgjødsel. 
 
*************************************************************************
Verdensklokken viser ellers interessante tall av mange slag:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar