lørdag 16. mars 2013

Snart overtar argentinerne Falklandsøyene


Det britiske imperiet var stort, ufattelig stort. Det handlet om kontrollen over de viktige handelsrutene i verden.  Men nu er det ikke mye igjen av imperiet.   Ja, i og med valget av Jorge Bergoglio som pave, slås de siste naglene i imperie-likkisten.
 
I dag foregår kampen om handelsveiene fortsatt for fullt.  I Øst-Asia kjemper de store om kontrollen for eksempel over Malakka-stredet og Sri Lanka.  Partene i Gulf-området ruster seg til tennene over Hormuz-stredet og Rødehavet.  

De to siste kontrollpunktene som Storbritannia har kontroll over, er Gibraltar og Falklandsøyene.  Sistnevnte er viktig for Argentina. I 1982 var de villige til å gå til krig for å få hånd om øyene. Men fru Thatcher i London tok kontrollen. 

I dag rasler fru Kirchner i Buenos Aires igjen med sablene.  I dag er øyene uendelig mer betydningsfulle for Argentina på grunn av mulighetene forstore  oljefunn.   

Men etter at den hvite røyken steg opp fra det Sixtinske kapell, og det ble åpenbaret at den den nye paven var fra Argentina, fikk  president Kirchner med ett en uventet og uhyre sterk forbundsfelle i den nye pave Frans.  I 1982 var Jorge Bergoglio en sterk nasjonalist som støttet  argentinernes krig mot Storbritannia.

I 2010 gikk biskop Bergoglio  så langt som å hevde at "Malvinas [Falklandsøyene] tilhører oss".  Dermed tipper jeg at øyenes skjebne er beseglet selv om nesten 100 prosent av befolkningen vil tilhøre Storbritannia. Fru Kirchner kunne aldri drømt om å få verdens sterkeste forbundsfelle. Og idag er ikke London i stand til å forsvare øyene mot fru Kirchner og hennes nye allierte i den katolske verden.

Jeg tipper videre at også Gibraltar er en tapt sak for Storbritannia med den nye spanskvennlige paven på plass på Peters stol. 

Jeg har mange ganger hevdet at verden var best tjent med at alle handelsveiene i verden ble kontrollert av den anglo-amerikanske verden.  Men  nye makter har tatt makten over handelsveiene.  Du og jeg blir skadelidende til syvende og sist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar