lørdag 9. mars 2013

F-35 - Vårt nye kampfly?


F-35 Joint Strike Strike Fighter
(Foto: Wikimedia Commons)
Enkelte røster har vært kritiske til at vi ikke valgte JAS Gripen som vårt fremtidige kampfly.  Jeg har aldri hatt tro på at de amerikanske F-35-flyene (Joint Strike Fighter)  noen gang blir levert - i alle fall ikke etter de opprinnelige spesifikasjonene. Jeg har tidligere begrunnet min tvil i ett faktum, nemlig at USA's  tid som stormakt definitivt er over, og at de av den grunn neppe vil klare å sluttføre et så vanvittig kostbart prosjekt.

Det er interessant å lese hva andre enn nordmenn skriver om dette flyet.  I Russia Today (http://rt.com  12. februar) er det noen dårlige nyheter om flyet. Her er noen smakebiter fra en rapport om flyet: Det er altfor tungt og tregt og det kan ikke  foreta skarpe unnamanøvrer som tenkt. Aksellerasjonsevnen er heller ikke  god nok.  F-35 vil også kreve lengre rullebane enn først antatt. Den økte tyngden på flyet betyr også at rekkevidden reduseres.

Rapporten sier videre at det er store sjanser for at F-35 ikke vil kunne konkurrere med de siste russiske og kinesiske konkurrenter.  Mange mener at flyet ikke virker avskrekkende på dem det skulle skremme.  Og det står faktisk at F-35 antagelig er mer sårbart enn det flyet det skulle  erstatte.

Disse dårlige  nyhetene  kommer etter at prosjektet som F-35-programmet er en del av, har kostet  amerikanske skattebetalere 6 billioner  kroner.  Hva har norske skattebetalere lagt hittil?

Den amerikanske regjeringen og  Pentagon har valgt å godta at flyet ikke vil levere det som opprinnelig var lovet av kvaliteter. Skal vi håpe på at Russia Today og jeg tar feil i vår kritikk og at vår dårlige tro på prosjektet slår feil?

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar