Kampen om verdens
jordbruksarealer tilspisser seg. Mange
land har begynt å produsere sin egen mat blant annet i fattige land i Afrika. Hvor lenge kan vi regne med å kunne importere mat fra andre steder i verden?
Det er matjord som er i ferd med å bli "Det svarte gullet". Kampen om mat tilspisser seg i store deler av verden. Det er vel særlig klimaendringene (global oppvarming) og vannmangelen i verden som setter matproduksjonen i verden på en hård prøve.
De siste årene har antallet naturkatastrofer og bidratt sterkt til nedgang i matproduksjonen. Det er tørke over flere år f eks i USA, store mengder regn på feil tidspunkt av året, osv.
Etter 2008 har store
bedrifter i Saudi-Arabia fått hånd om over 3 millioner dekar jordbruksland i
Etiopia. Her produserer de mat for sitt
hjemlige marked. Etiopia er for øvrig et av de landene i verden hvor sulten herjer
oftest.
På samme måte disponerer Saudi-Arabia rundt 100.000 dekar i
Sudan.
Disse
jordbruksområdene i Etiopia blir
bevoktet av vakter med automatiske Kalasjnikov-geværer (AK-47).
Her er eksempler på
hva andre land leier rundt omkring i verden:
- Quatar: 1 million dekar i Sudan.
- Emiratene: 2,8 millioner dekar i Sudan
- Emiratene: 400.000 dekar i Egypt
- Emiratene: 1 mill. dekar i Indonesia.
- Sør-Korea: 12,8 mill. dekar på Madagaskar.
- Sør-Korea: 6,8 mill. dekar i Sudan.
- Kina: 2 mill. dekar i Brasil.
- Kina: 1 mill. dekar i Zimbabwe.
India leaser også
store arealer rundt om i verden.
Er det ikke på tide
at vi begynner å tenke på at det er viktig å
øke selvforsyningsgraden for mat i betydelig grad - og fort!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar