onsdag 10. april 2013

Kampen om mat tilspisser seg


Kampen om verdens jordbruksarealer tilspisser seg.  Mange land har begynt å produsere sin egen mat blant annet i fattige land i Afrika. Hvor lenge kan vi regne med å kunne importere mat fra andre steder i verden?

Det er matjord som er i ferd med å bli "Det svarte gullet".  Kampen om mat tilspisser seg i store deler av verden. Det er vel særlig klimaendringene (global oppvarming) og vannmangelen i verden som setter matproduksjonen i verden på en hård prøve.
 
De siste årene har antallet naturkatastrofer og bidratt sterkt til nedgang i matproduksjonen. Det er tørke over flere år f eks i USA, store mengder regn på feil tidspunkt av året, osv.
 
Etter 2008 har store bedrifter i Saudi-Arabia fått hånd om over 3 millioner dekar jordbruksland i Etiopia. Her produserer de mat  for sitt hjemlige marked. Etiopia er for øvrig et av de landene i verden hvor sulten herjer oftest. 

På samme måte  disponerer Saudi-Arabia rundt 100.000 dekar i Sudan. 

Disse jordbruksområdene i Etiopia  blir bevoktet av vakter med automatiske Kalasjnikov-geværer (AK-47).  

Her er eksempler på hva andre land leier rundt omkring i verden: 

  • Quatar: 1 million dekar i Sudan.
  • Emiratene:  2,8 millioner dekar i Sudan
  • Emiratene:  400.000 dekar i Egypt
  • Emiratene:  1 mill. dekar i Indonesia.
  • Sør-Korea: 12,8 mill. dekar  på Madagaskar.
  • Sør-Korea: 6,8 mill. dekar i Sudan.
  • Kina: 2 mill. dekar i Brasil.
  • Kina: 1 mill. dekar i Zimbabwe. 
(Kilde: Michael T. Klare: The Race for What's Left)

India leaser også store arealer rundt om i verden. 
 
Er det ikke på tide at vi begynner å tenke på at det er viktig å  øke selvforsyningsgraden for mat i betydelig grad - og fort!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar