lørdag 4. august 2012

Merkel-doktrinen


Tyskland har gradvis, og i det stille,  endret sin forsiktige linje i forhold til våpeneksport siden krigen. Men særlig har kansler Angela Merkel endret på dette. I hennes regjeringstid er det klart  at landet vil bruke våpeneksport for å skape allianser bl a i Midt-Østen.

onsdag 1. august 2012

Demokratiet i Egypt


Utenriksminister Hillary Clinton sa nylig at USA er forberedt på å samarbeide med de lederne som det egyptiske folk velger. Under valgkampen sa Mohamed Morsi, som ble valgt til Egypts nye president etter Hosni Mubarak at "jihad (hellig krig) er vår vei...og døden for Allahs sak er vår målsetting….shariah er vår grunnlov. Koranen er vår grunnlov".

tirsdag 31. juli 2012

Obamas hjemby en av verdens farligste


NATO gjennomførte nylig et toppmøte i president Obamas hjemby, Chicago.  Temaet for møtet var hvordan man skal skape fred og utvikling i Afghanistan. Men i Chicago er det ingen dans på roser.

mandag 30. juli 2012

Morsi til Obama: Løslat "den blinde sjeiken"


Det gir grunn til ettertanke at ideen om å rive Egyptens pyramider kom like etter valget av Mohammed Morsi som landets president. Kravet om rivingen kom allerede på 600-700-tallet fordi man anså pyramidene for å være hedenske symboler.

søndag 29. juli 2012

Vann og vårt daglige brød


Vi i Norge bør nok begynne å drøfte for alvor hvordan vi skal brødfø oss i fremtiden - til og med i nær fremtid.  Prisene på matvarer kommer til å stige dramatisk.  Det skyldes særlig tørken i USA som er vårt kornkammer.  Det har vært tørke før, men denne gangen får tørken nye dimensjoner.  Jordbruket må nemlig konkurrere med kraftselskapene og oljeselskapene om det lille ferskvannet som er igjen mange steder.

torsdag 26. juli 2012

Rom-folk og litauere


Det stod at 2000 litauiske kriminelle opererer i Norge, Sverige og Danmark.  Så har vi hørt at noen hundre sigøynere tigger i Norge.  Mange vil at de fattige tiggerne skal bortvises fra Norge med blant annet med begrunnelse i at noen av dem  også er kriminelle. Man vil altså bortvise en hel folkegruppe fordi noen av dem er kriminelle.

Bør man vurdere å nekte alle litauere adgang til riket siden det kan være en god del kriminelle i gruppen?

onsdag 25. juli 2012

Tyskland er klar


I en TV-tale nylig sa kansler Angela Merkel at "vi trenger mer Europa...og fremfor alt trenger vi en politisk union". Spiegel Online skrev at Merkel gjennom denne talen ønsket å forberede det tyske folk på at STORE endringer vil komme og at etablerte sannheter ikke lenger vil gjelde.

mandag 23. juli 2012

Billig å hjelpe rom-folket


Jeg er enig med Jahn Otto Johansen i at det er en skam for det norske folk å jage fattige sigøynere fra plass til plass slik president Sarkozy gjorde i Frankrike nylig.

lørdag 21. juli 2012

Riv pyramidene!


Fremtredende arabiske toppledere og personer i det muslimske presteskapet har tatt opp igjen gamle krav om at hedenske før-muslimske monumenter i Egypt og andre steder må fjernes.

fredag 20. juli 2012

Er islam-frykt grunnløs?


Irans ayatollah Khamenei og president  Mahmoud Ahmadinejad er overbevist om at   enden er nær.  De tror at Shia-muslimenes Frelser,   "Den 12.  Imam", vil dukke opp snart for å etablere et globalt  islamsk rike,  kjent som Kalifatet.

lørdag 28. april 2012

Super-president i Europa?


Den 20. april stod det  på EU-Observer at 10 utvalgte europeiske utenriksministre var  samlet til et møte  i Brüssel 19. april,  invitert av Tysklands  Guido Westerwelle. Her  skulle man diskutere muligheten for å  samle  president-stillingene til Herman van Rumpoy, Jose M.  Barroso og Katherine Ashton til en super-presidentstilling.

-Bort med alle kirker


Stormuftien av Saudi-Arabia, sjeik Abdul Aziz al-Asheik, uttalte i mars at det er nødvendig å tilintetgjøre alle kirkene i regionen.

søndag 22. april 2012

Hva er galt med oss?


Jeg husker at etter skolemassakrene i Tuusula og i Kauhajoki  i  Finland i 2007 og 2008  stilte mange nordmenn spørsmålet:  Hva er galt med finnene og deres kultur siden slikt  kunne skje der?

fredag 6. april 2012

Vannkrig og kortreist mat


Det stod i dag at situasjonen mellom India og Pakistan er meget spent og kan føre til krig. Årsaken er at India  vil bygge to store vannkraftdemninger i  Indus-elven.  Dermed får Pakistan redusert sin del av det livsviktige vannet som brukes blant annet til irrigering (vanning) av  markene.

onsdag 4. april 2012

Den tyske elite og jeg

Verken den tyske elite eller jeg  liker tanken på å møte etter-olje-samfunnet uten å være forberedt. Ifølge en stor artikkel satt sammen av staben i Spiegel Online, satser både BMW, Daimler-Benz  og Airbus på å lage biler og fly som i alle fall vil strekke ut oljealderen i tid ved å utvikle drivstoffgjerrige motorer.

tirsdag 3. april 2012

Vi har levd på forskudd

I nyhetene hører vi stadig at økonomieksperter  uttaler seg om hva vi bør gjøre med pengene våre, og hva landet bør gjøre.

Men det som er en gåte for meg, er hvordan nesten alle såkalt vestlige land har havnet i en  dyp gjeldskrise.  Man skulle tro det var barn som styrte de nasjonale økonomier.  Selveste B. Hussein Obama lovet rask reduksjon av den amerikanske gjelden.  Men det stikk motsatte har skjedd. Aldri har den amerikanske gjelden vokst mer enn under Obama.

torsdag 29. mars 2012

Gammer i fremtiden

Jeg ser at Hartvik Hansen ikke får gjennomslag  for sine tanker om gammebygging.  Men nu når  verdens oljeproduksjon er for nedadgående og vi begynner å se konturene av slutten på oljealderen,  kan det vel ikke gå så langt tid før det blir nødvendig å bygge gammer i stor stil  i utmarken i Finnmark.

lørdag 24. mars 2012

Fotografiets fremtid

Hvor lang levetid har et digitalt fotografi? Når oljealderen en gang  er over (om 20-30 år?), har vi ikke lenger elektrisitet. Dermed kan vi ikke bruke datamaskinene våre. Med datamaskinen  forsvinner også  alle de flotte digitale bildene vi tok.

Kanskje blir det en renessanse for papirbildet i tiden før oljealderen gradvis går mot sin død. Papirbilder blir de eneste vi kan ta med oss inn i den "nye verden", som i materiell henseende kan bli nokså  lik den verden vi hadde før den industrielle revolusjon.

mandag 19. mars 2012

Matvaresikkerhet i nord


Når vi nu går inn i en periode med minkende oljeproduksjon i verden og sterkt økende oljepriser etter hvert, er det på tide å tenke radikalt nytt i forhold til matvaresikkerhet og et bærekraftig  Finnmarksjordbruk.

mandag 5. mars 2012

Hva skal vi spise om 15 år?


Hovedbestanddelene i kunstgjødsel er nitrogen, fosfor og kalium.  I den forbindelse har  Global Phosphorus Research Initiative (Globalt Fosforforsknings-initiativ) funnet ut at om 30 år vil vi ikke klare å utvinne  nok  fosfat til kunstgjødsel.  Toppen i utvinningen nås lenge før det.

Skjørt grunnlag for fortsatt vekst


Vår moderne verden er blitt avhengig  av økonomisk vekst. Alle som lever i dag , er blitt vant til at vi,  ved teknologiens hjelp, skal kunne ta olje og mineraler og  vann ut av jorden for å vedlikeholde en ikke-bærekraftig vekst.

søndag 19. februar 2012

Menneskehetens største problem


Ærverdige Martin Luther King jr. sa at menneskehetens  "moderne plage, overbefolkningen,  kan løses med midler vi har oppdaget og med ressurser vi har tilgjengelig.  Vi mangler ikke kunnskap om løsningene.  Det vi derimot mangler, er universell bevissthet om problemets alvor og  utdannelse av de milliarder som er offer for overbefolkningen".

lørdag 18. februar 2012

Sharia i London


Sommeren 2011 kom det opp plakater i flere østlige bydeler i London med følgende advarsel: "Du går nå inn i et Sharia-kontrollert område. Islamske regler håndheves". På plakatene stod det at blant annet at følgende var forbudt: Homofili, gambling, alkohol, røyking, konserter, pornografi, prostitusjon og narkotika".
Disse radikale islamistene har som hovedmål å gjøre London til Londonistan. Men moderate muslimer (de mange millioner) har reagert med taushet. Hvorfor sier de ikke noe?

Islamistisk seier både her og der


Ali Akbar Velayati, som er øverste rådgiver for den iranske Ayatollahen, sa i oktober 2011 at valgresultatet i Tunis vil bidra meget sterkt til at islamistene (dvs sharia-tilhengerne) får fotfeste både i Libya og i Egypt. Sånn stod det i alle fall i Tehran Times.

fredag 17. februar 2012

Enden er nær?


Irans Ayatollah Khamenei og president Mahmoud Ahmadinejad er overbevist om at Dagenes Ende er kommet. De tror at det som Sjia-muslimene ser på som Frelseren, "Den Tolvte Imam" eller "Mahdi" , vil dukke opp snart for å etablere et globalt Islamsk rike, kjent som Kalifatet.

Warsi hjelper Paven


Jeg har ved gjentatte anledninger hevdet at Den katolske kirke arbeider hårdt for at Europa skal finne tilbake til sine katolske røtter. Da er det ekstra  "artig" å være vitne til at Den Hellige Stol får uventet drahjelp i dette arbeidet.

Slutten på en epoke?


Jeg har ved flere anledninger skrevet om USAs forholdsvis snarlige fall fra sin supermaktsposisjon.  I min siste artikkel om dette skrev jeg at  USA f eks ikke er i stand til å produsere egne kulelagre av betydning. Bare dette faktum er illevarslende for en stormakt.

Hva er drivstoff egentlig verdt?



Da nyheten om rekordhøye drivstoffpriser kom i dag , begynte jeg å fundere over hvorfor oljen er så viktig for meg i dagliglivet, hva den utretter for meg.

Fremtidens biler


I en bil som veier 2.200 kilo er det ca 10 kg bly,  7-8 kg sink og  32 kg kopper.  I følge Andre Diederen  er det  i praksis slutt på verdens  blyforekomster om 19 år,  sink om 15 år og kopper om 23 år (med 2 prosent  årlig vekst i forbruket).

Hva er bærekraftig utvikling?


Vi har hørt om bærekraftig utvikling i mange år.  Men hva er det egentlig?  Det er ikke godt å si. Det har i alle fall noe å gjøre med at man skal tenke på de kommende generasjoner også.

torsdag 2. februar 2012

Avklaring om "den sterke mann"


Jeg har fått svært mange muntlige tilbakemeldinger på mine avisinnlegg.  Men ut fra noen av reaksjonene ser jeg at jeg kunne ha uttrykt meg noe annerledes for ikke å skape misforståelse om mitt eget ståsted i forhold til noen av de sakene jeg nevner.

Kjernen i Europa


Tidligere i januar sa  Mario Draghi (sjef i Den europeiske sentralbank) at det nu er maktpåliggende med vidtrekkende strukturelle reformer i EU. Når også Europas nest mektigste mann sier sånt, så er det ingen vei utenom.

Religionens betydning i Europa


Det sies ofte at man skal ikke blande religion og politikk.   Likevel ser vi at religionen har vært en  stor drivkraft når det gjelder å omforme Europa - også etterkrigstidens Europa. 

søndag 15. januar 2012

Vatikanet krever Getsemane have


Vi hadde en fredelig jul, tross alt.  Vi tenkte vakre tanker om de hellige steder i Jerusalem og omegn, selv om noen prester begynte å  slå vaskekluter rundt ørene på hverandre.  Men i geopolitikken skaper disse hellige stedene lite fred.

Den svake og ensomme i Tyskland


President Wulff  omtales av  bl. a.  Handelsblatt  (3.1.12) som "der einsame Wulff", og  han betegnes som meget svak.  Da må det vel snart bli plass til en som jeg skrev om både i august og oktober,  men  som vi til daglig hører lite om her i Sapmi.