Når vi nu går inn i en periode med minkende
oljeproduksjon i verden og sterkt økende oljepriser etter hvert, er det på tide
å tenke radikalt nytt i forhold til matvaresikkerhet og et bærekraftig
Finnmarksjordbruk.
Da må vi klare å tenke 10 år frem i
tid. Da er oljen nokså sikkert blitt et vanskelig produkt å hanskes med
på verdensbasis, bl a som følge av konflikter knyttet til verdens
transportveier på sjøen. Dette vil i sterk grad påvirke matvaresituasjonen vår.
Siden verdens fosfatbeholdninger også tar
slutt snart, må vi igjen tenke på matproduksjon uten kunstgjødsel. Her
har vi i Norge et veldig konkurransefortrinn fremfor de fleste land. Vi har
store utmarksarealer som kan beites og brukes i kjøttproduksjon.
Det blir i prinsippet å gå tilbake den type landbruk som vi hadde på
50-tallet, da kyrne ble ført til skogs for å beite. Det var naturligvis
tungvint, men bærekraftig. Og etter hvert må vi belage oss på høsting
slik det var før den industrielle revolusjon,.
Det er alltid slik at den som forbereder
seg på en ny situasjon, alltid klarer omstillingen best. Kan vi bruke
tiden til å forske på hvilke beitekonflikter som må løses i Finnmark,
hvordan vi best kan høste av naturen, altså produsere kjøtt uten
kunstgjødsel, hvilke kutyper passer best for det "nye"
landbruket, osv.
Et bærekraftig Finnmarks-landbruk ligger i
det å utnytte våre naturressurser i matproduksjonen, altså kortreist mat.
Med snarlig oljemangel og/eller høye
oljepriser vil vi finnmarkinger også måtte vurdere å gå over til ku-raser
som igjen kan beite i naturen om sommeren for å nyttiggjøre oss den
ressursen som finnes der.
Hvis vi ikke klarer å omstille landbruket
vårt raskt, vil Finnmark vil bli den første og største taperen med hensyn
til matforsyningen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar