mandag 5. mars 2012

Hva skal vi spise om 15 år?


Hovedbestanddelene i kunstgjødsel er nitrogen, fosfor og kalium.  I den forbindelse har  Global Phosphorus Research Initiative (Globalt Fosforforsknings-initiativ) funnet ut at om 30 år vil vi ikke klare å utvinne  nok  fosfat til kunstgjødsel.  Toppen i utvinningen nås lenge før det.


Vi vet at verdens befolkning øker med  70 millioner i året,  altså 140 byer på størrelse med Helsinki eller Oslo.   Alle disse nye munnene skal ha mat som må produseres med dyrere og mindre tilgjengelig fosfat.

Vi må altså belage oss på synkende matproduksjon i verden som følge av  fosfatmangelen. Landbruket er dermed ikke bærekraftig.  Hvordan forbereder vi oss på  den dagen da fosfattilgangen er betydelig redusert?  Kanskje er det om 10 år eller om 30 år. Men dagen kommer.  Hva skal vi spise i Tana bru og i Kiberg  når  det ikke er nok fosfat igjen til kunstgjødsel i verden?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar