torsdag 2. februar 2012

Religionens betydning i Europa


Det sies ofte at man skal ikke blande religion og politikk.   Likevel ser vi at religionen har vært en  stor drivkraft når det gjelder å omforme Europa - også etterkrigstidens Europa. 

Den tidligere katolske presten i Birgittakirken i Gdańsk i Polen, Henryk Jankowski,  var  så ubeskjeden at han sa at det som førte til kommunismens fall begynte i hans egen stue,  et steinkast fra Lenin-verftet.

Henryk Jankowski  var Lech  Wałęsas skriftefar.  Av Leninverftets arbeidere,  med den troende Lech Wałęsa i spissen, kom de fleste  til Jankowski.  Det endte med dannelsen av Solidaritet.  Derifra begynte Polen, som det første landet, å riste av seg det kommunistiske åket. Og vi vet at dette senere førte til Sovjetunionens fall.

Jeg regner med at det er stor grad av enighet om at man  knapt kan overvurdere den rollen som pave Johannes Paul 2 spilte.  Solidaritet ville neppe ha klart å endre Polen hadde det ikke vært for den polske paven.  Det var dermed den polske pave, Johannes Paul 2,  som var den utløsende kraft da Lech Wałęsa og Solidaritet vant sin kamp i Polen og  til slutt forårsaket kommunismens fall.  Den katolske kirke var en formidabel politisk kraft.

Jeg  er en av dem som tror at Den Hellige Stol's  makt i Europa er sterkt  oppadgående for øyeblikket.  Dagens EU-ledere klarer ikke å få til den store omstruktureringen,  blant annet en sterk,  indre kjerne på 8-10 nasjoner,  som må til.  De trenger en felles  -isme  som kan drive dem fremover.  Det mangler de tilsynelatende  i dag.  Eller den er ikke helt oppe i dagen enda.

Professor  Janne Haaland-Matlary,  som står Paven meget nær,  sier at  "De grunn-normer Europa har basert seg på, er...intimt sammenknyttet med den kristne historie".  

Jeg tror at Europa og katolisismen er knyttet sammen i et skjebnefellesskap.  De protestantiske kirkene tror jeg  dessverre  vil bli slukt av  Moderkirken.  Jeg tror også at de såkalt sekulære krefter   vil tape sin kraft etter hvert som Vatikanet mobliserer for alvor,  selv om det ikke ser slik ut i øyeblikket.  I  2012-2013, som er "Troens år" for den katolske kirke,  kommer det sikkert til å  skje meget som vil bidra til å styrke stillingen for Den Hellige Stol.

Olav E. Johansen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar