mandag 15. juli 2013

Vekst er ikke bærekraftig


Jeg er en del skuffet over partiene i miljøspørsmål, og særlig  SV og Venstre som ynder å kalle seg miljøpartier. Men ingen  av partiene, med unntak av Miljøpartiet De Grønne,  klarer å være konkrete om hva som trengs for å bøte på de miljøproblemene vi faktisk står overfor i dag. Økonomien og troen på vekst går foran alt.
 
Miljøpolitikken opp gjennom årene har fokusert mye på hva den enkelte kan gjøre. Vi kan pante flasker, ta med appelsinskall fra turen, kjøre litt mindre,  kildesortere avfallet vårt.  

Tall fra USA viser at husholdningsavfallet utgjør mindre enn tre prosent av den totale avfallsmengden. Det er spesialavfall og industrielt avfall som utgjør de store problemene. I USA utgjør disse to kategoriene ca 94 prosent. Jeg regner med at forholdet kan være  noenlunde det samme her også. 

Da hjelper det lite å gi husholdningene dårlig samvittighet. Det er hyggelig  for meg å sortere aviser og restavfall for seg, men nu vet jeg at det monner så lite. Det må tas grep på nasjonalt nivå for at det skal monne noe. 

Fra regjeringshold og fra partiene hører man fortsatt at de snakker om økonomisk vekst, enda de vet at vekst betyr forbrenning av mer av den dyrebare restoljen som finnes nede i dypet.  

Det skal bygges nye og store veier, enda man vet at varer til Nord-Norge og Vestlandet ikke kan transporteres på vei om 10-15 år. Til det er oljen blitt for dyr og vanskelig tilgjengelig. Da er det båt og bane som er løsningen. Kommersiell luftfart vil også forsvinne etter hvert. 

Regjeringen og partiene oppfordrer til økt oljeforbruk med satsing på ikke-bærekraftige næringer og ikke-bærekraftige forhold ellers.  Norge  satser på en økonomisk politikk   som ikke krever noe av den enkelte og av samfunnet i form av kraftige innstramninger i forbruk av energi.  

Når skal vi innse at vekst ikke er bærekraftig? For vekst krever som sagt forbruk av energi, og da særlig olje.  Får vi dette som valgkamptema  ved neste valg?  Det blir spennende å se hvilket parti som først tar opp spørsmålet om  hvilket samfunn vi skal ha etter at billig-olje-æraen er over.

(Ingressbilde fra Wikimedia Commons)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar